Gabriel Kocák – Quo Vadis Gastronómia?
Na túto, v dnešných časoch často kladenú otázku, sme sa pokúsili nájsť odpoveď spolu so známym slovenským šéfkuchárom, majstrom svojho remesla Gabrielom Kocákom. Jeho online prednáška sa uskutočnila 12. mája 2021 a bola určená predovšetkým študentom 1. ročníka bakalárskeho študijného programu Turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo a študijného programu Manažment v špecializácii Manažment turizmu a hotelierstva na Fakulte manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove v rámci povinne voliteľného predmetu Gastronómia. Zaujímavé rozprávanie o životnej dráhe, o tom, ako sa stať špičkovým odborníkom, ako to funguje v gastronómii v zahraničí, v čom je to iné oproti Slovensku, to všetko boli témy, ktoré udržali pozornosť študentov na takmer dvojhodinovej prednáške. Z jeho skúseností zo zahraničia zaujalo najmä to, že kto sa chce dostať na stáž do prestížnych reštaurácií, často robí zadarmo len preto, že sa chce niečo naučiť. Pre mladých ľudí to býva výzva, potrebná je veľká disciplína a výdrž. Najdôležitejší v službách sú ľudia, hostia chodia do podnikov tiež kôli umeniu ľudí, pretože gastronómiu môžeme smelo označiť za krásne kreatívne umenie. Dôležitá je tímová práca, komunikácia a spolupráca kuchárov a obsluhujúcich. „Pre mňa je čašník očami a rukami, ja z kuchyne nevidím, čo sa deje v reštaurácii“, hovorí Gabriel Kocák. Kam teda podľa neho kráča slovenská gastronómia v súčasnosti? Veľa reštaurácií podľa neho zostane aj po pandémii zatvorených. O tom, ktoré budú ďalej fungovať, rozhodne trh. Prežijú tí, ktorí budú ponúkať to, čo ľudia chcú. Na Slovensku potrebujeme kvalitný produkt, ktorý nemusí byť za každú cenu luxusný. Je dôležité podporovať domáci trh – farmárov, producentov potravín, vinárov, byť identický, nekopírovať, mať vlastný rukopis. Lokálnosť v gastronómii nie je žiadny nový trend, je to naša história, identita, naši predkovia vždy jedli len to čo si sami vypestovali alebo vychovali. Po prednáške nasledovala takmer 45-minútová diskusia a záujem študentov položiť otázku bol veľký. Jedna (skromná) odpoveď stála za všetky. Čo považuje Gabriel Kocák za svoj najväčší úspech? „To, že som sa vo svete naučil trochu variť a že som sa mal možnosť stretnúť s množstvom známych ľudí“. Sme veľmi radi a vďační, že sa túto prednášku podarilo zorganizovať aj v online prostredí, pretože naša Katedra turizmu a hotelového manažmentu kladie veľký dôraz na prepojenie teórie s praxou a prednáška Gabriela Kocáka bola ôsmou prednáškou odborníka z praxe v letnom semestri akademického roka 2020/2021.
Ing. Anna Šenková, PhD.
vedúca KTHM