Študenti FM na konferencii HORECA a Jesennom stretnutí hotelierov 2019
Hlavní prednášajúci, nielen zo Slovenska, preberali témy ako napr. nižšia sadzba DPH na ubytovanie, rekreačné poukazy, udržateľnosť v cestovnom ruchu, prudký nárast ceny práce ako výsledok nedostatku kvalifikovanej sily a rovnako aj dopady týchto tém na podnikanie v hotelierstve a gastronómii. Konferencia odštartovala v pondelok večer, kedy sa konal „get together dinner“ priamo v prekrásnych priestoroch hotela Holiday Inn. Z nášho pohľadu bol druhý deň najzaujímavejší. Po rannej registrácií a oficiálnom otvorení konferencie nasledoval „Hoteliers talk“, kde sa predstavili finalisti súťaže HOTELIER ROKA za rok 2019. Najviac nás zaujal pán Michal Petráš, ktorý bravúrne zvládol prispôsobiť ponuku svojho hotela rekreačným poukazom a postavil na nich stratégiu svojho hotela Senec na Slnečných jazerách. Táto stratégia hotelu priniesla neuveriteľnú 92 %-nú obsadenosť. Po Hoteliers talk nasledovali prezentácie vystavovateľov, ktorých produkty sme mali možnosť vyskúšať. Nedá nám nespomenúť výborne pivo, pochádzajúce z miestnych malých pivovarov alebo Vlčie sirupy, vyrábané na čisto prírodnej báze. „Leaders in Hospitality“ - bola téma ďalšieho bloku prezentácií. Ako prvý speaker vystúpil pán Rudolf Križan, člen predstavenstva a COO spoločnosti Best Hotel Properties, a.s., hneď po ňom nasledoval pán Jaroslav Kubaľa, generálny riaditeľ stredísk Salamandra a Hotel Sliezsky Dom. Tí sa s nami podelili o svoje vodcovské skúsenosti a veľmi humorne hovorili o tom, ako zvládajú svoje každodenné manažérske problémy a tiež, čo je pre ich spoločnosti prioritou. Ďalší blok prezentácií sa niesol v duchu „Zodpovedná a udržateľná HoReCa“, kde sme sa oboznámili s Eco friendly praktikami slovenských a českých hotelov. Po krátkom coffee breaku nasledoval pre nás najzaujímavejší blok prezentácií a to „Trendy v hotelierstve 2020“. V úvode pani Hana Krausová, manažérka Amazing places, rozprávala o tvrdých kritériách, ktoré sú tvorené predovšetkým potrebami hostí a pán Martin Slivka, z Wellnes Hotela Patince s témou „Senior zákazník budúcnosti“. Vo večerných hodinách sme sa zúčastnili slávnostnej večere a vyhlásenia víťaza súťaže Hotelier roka 2019, ktorým sa stal Róbert Tóth, generálny manažér hotela Radisson Blu Carlton **** v Bratislave. Posledný deň konferencie sme si vypočuli blok prezentácií o kontrole kvality klasifikácie hotelových zariadení podľa kritérií Hotelstars Union. Definitívnou bodkou konferencie bola tombola a rozlúčkový obed. Všetky tri dni konferencie sme si nesmierne užili a veľmi si vážime, že sme sa mohli takéhoto podujatia zúčastniť. Myšlienky a rady, ktoré zazneli od speakrov, ale aj tie ktoré sme získali počas neformálnych rozhovorov, sa určite budeme snažiť uplatniť v našom profesijnom živote. Veľká vďaka patrí pani Ing. Anne Šenkovej, PhD., vedúcej Katedry turizmu a hotelového manažmentu FM, za poskytnutú príležitosť zúčastniť sa tejto akcie, vďaka ktorej sme mohli nahliadnuť do sveta pravých hotelierov, ktorými (píšem s prekríženými prstami) snáď raz budeme aj my.
Bc. Lukáš Palúch a Bc. Marián Šupej
študenti FM PU