Language Selection mobile
Top Menu

Konferencia Kulinární dědictví v praxi (University College Prague)

Dňa 20. októbra 2022 sa na pôde University College Prague uskutočnila medzinárodná odborná konferencia Kulinární dědictví v praxi, ktorá bola pripravená v rámci riešenia projektu „Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace“ (DG18PO2OVV067) podporeného Ministerstvom kultúry Českej republiky v rámci výskumného programu na podporu aplikovaného výskumu a experimentálneho vývoja národnej a kultúrnej identity na roky 2016 až 2022 (NAKI II).

        Na tejto konferencii aktívne vystúpila aj doc. Ing. Anna Šenková, PhD., vedúca Katedry turizmu a hotelového manažmentu s pozvanou prednáškou na tému: „Udržateľný rozvoj kulinárskej kultúry a kulinárskeho cestovného ruchu na Slovensku“, ktorá sa tejto problematike dlhodobo venuje vo svojej vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti. Prednáška bola  súčasťou výstupov riešenia projektu KEGA 005PU-4/2022 "Inovácia študijného programu Turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo v študijnom odbore Ekonómia a manažment".

     Konferencia bola zameraná najmä na aktuálny stav poznania a prezentácie kulinárneho dedičstva jednotlivých českých regiónov odrážajúceho prvky národnej a kultúrnej identity. Poukázala na metódy a výsledky identifikácie tradičných regionálnych pokrmov a nápojov, ich uplatnenie v súčasnej praxi a možnosti uznania ako regionálnych resp. národných produktov. Konferencia vytvorila priestor nielen pre prezentáciu a zdieľanie výsledkov doterajšieho výskumu a odbornej práce v tejto oblasti a stala sa diskusným fórom pre riešenie ďalších aktuálnych problémov a formuláciu konštruktívnych otázok.

                                                                                               doc. Ing. Anna Šenková, PhD.

Aktualizoval(a): Kristína Šambronská, 13.11.2022