Language Selection mobile
Top Menu

Svetový deň výživy u predškolákov

16.októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Svetové a slovenské nutričné inštitúcie zhodne konštatujú, že rešpektovaním zásad racionálneho stravovania je možné predchádzať až 40% ochorení. Ide napr. o obezitu, diabetes mellitus 2.typu, dyslipidémiu, kardiovaskulárne ochorenia, niektoré nádorové ochorenia či nealkoholovú tukovú chorobu pečene.

Zdravá strava obsahuje dominantné rastlinné komodity – ako čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, strukoviny, kvalitné druhy tukov v podobe orechov, semien, olivového či repkového oleja. Tie sú dopĺňané príjmom chudého mäsa, rybami, či kyslomliečnymi výrobkami.

O tom čo je a čo nie je zdravé sa musíme učiť od najútlejšieho veku – najprv v rodine, neskôr v škole. Dňa 22.10.2024 študenta ošetrovateľstva 2.ročníka, Bencová Klaudia, realizovala u detí v predškolskom veku zaujímavú edukačnú aktivitu zameranú na zdravé stravovanie. Hravou formou priblížila deťom so špecifickými vzdelávacími potrebami informácie o tom, ktoré potraviny sú zdravé a ako konzumácia nezdravých jedál môže poškodiť ich zdravie. Edukačná aktivita bola prínosom nielen pre samotné deti, ale aj obohatením života samotnej študentky.

Spracoval a aktivitu koordinoval: PhDr. Slávka Mrosková, PhD.

Aktualizoval(a): Zuzana Novotná, 24.10.2024