Language Selection mobile
Top Menu

Deň mlieka

Mlieko, ale najmä kyslomliečne výrobky sú veľmi dôležitou súčasťou zdravej výživy. Od roku 1957 sa pod záštitou Medzinárodnej mliekarenskej federácie oslavuje Medzinárodný deň mlieka, ktorý je oficiálne stanovený na 16. mája.

Katedra ošetrovateľstva spolu s jej študentkami 3.ročníkov (Veronika Štelmachová, Timea Vojteková, Tatiana Šarová, Dominika Zajacová, Tatiana Šofranková, Bianka Kaščáková, Štefánia Orlovská, Martina Stupinská, Monika Sondorová) sa už tretí rok po sebe zúčastnili vzdelávacích aktivít realizovaných u detí 3. a 4.ročníkov na základných školách mesta Prešov – tento rok to bola ZŠ Lesnícka.

Hravou formou sa deti učia aké je základné zloženie mlieka a mliečnych výrobkov, ktoré mliečne výrobky sú pre ľudské telo vhodnejšie a zdravšie, aký má vápnik a fosfor význam pri zaistení pevnosti kostí a zubov, ale taktiež aké črevné mikroorganizmy sú súčasťou hrubého čreva, aký zdravotný efekt majú, ktoré činnosti a aká strava ich dokáže ničiť, a že aj konzumáciou kyslomliečnych výrobkov si môžu pomôcť pri stabilizácii črevnej mikrobioty.

Cieľom týchto edukačných aktivít je zvýšiť povedomie o význame mlieka a mliečnych výrobkoch a podporiť ich konzumáciu samotnými deťmi.

Spracovala: PhDr. Slávka Mrosková, PhD.

Aktualizoval(a): Zuzana Novotná, 17.04.2024