2018 Grécko
O možnosti absolvovania praxe v zahraničí sme sa dozvedeli krátku chvíľu po začatí štúdia na vtedajšej Fakulte manažmentu. Pripadalo nám to ako výhodná ponuka, nakoľko sa leto v zahraničí vyrovnalo praxi, ktorú bolo potrebné absolvovať v poslednom semestri bakalárskeho ročníka. Možnosti vycestovať sme mali v tej dobe tri – Španielsko, Cyprus a Grécko. Pre Grécku stáž sa nakoniec rozhodlo najväčšie množstvo študentov, nakoľko sme práve odtiaľ mali informácie od študentky, ktorá prax na tomto mieste absolvovala pred nami.
Po prílete do Thessaloniki nás na letisku čakal hotelový personál, ktorý nás zaviezol priamo na miesto ubytovania – blízko hotela SANI***** na polostrove Chalkidiki. Spočiatku sme s ubytovaním mali menšie problémy, no Gréci nám ich ochotne pomohli vyriešiť k našej spokojnosti. Pracovať sme začali takmer bezprostredne po príchode. Nasledovali krátke „papierovačky“ na personálnom oddelení a okamžitý zácvik na pozíciu asistenta čašníka. Výhodou vycestovania cez fakultu bolo tiež to, že potrebné dokumenty, ako číslo sociálneho poistenia či bankový účet, ktoré v prípade zahraničnej práce nemusí byť najjednoduchšie vybaviť, vybavovali Gréci pre študentov osobitne.
Nie je prekvapením, že je práca v luxusnom rezorte náročná. Pracovali sme v „split schifts“, t. j. raňajky s obedom a po krátkej pauze popoludní kratšia časť šichty – večera. Deň voľna pripadal na jeden deň v týždni – podľa vopred dohodnutého rozvrhu. Našou úlohou v rámci bufetovej reštaurácie bolo prakticky asistovanie hlavnému čašníkovi a neustále pripravovanie stolov pre ďalších hostí. Po tejto takmer dvojmesačnej skúsenosti sa mi podarilo do ukončenia praxe presunúť do „À la carte“ reštaurácie, kde bola moja úloha trochu dôležitejšia. Byť súčasťou gastronómie, o ktorej sme sa doposiaľ učili len v školských laviciach, bol pre mňa veľký zážitok. Poskytovanie „5-hviezdičkového servisu“ ma naučilo naozaj veľa – od prístupu k hosťom, cez spoluprácu s kolegami až po komunikáciu s manažérmi, ktorá bola neraz zložitá.
Vďaka praxi v SANI som sa dostala k manažérom, ktorí mi pomohli na mojich vedomostiach stavať v ďalších sezónach po skončení oficiálnej školskej praxe. Je to jednoduché – pracovný potenciál a vedomosť cudzieho jazyka sú v gréckom pohostinstve veľmi oceňované. Preto môžem povedať, že práve prax, ktorú som mala možnosť absolvovať v rámci ponuky Fakulty manažmentu mi pomohla dláždiť cestu k mojej gréckej manažérskej kariére v oblasti pohostinstva, ktorá je stále vo fáze rozvíjania.
Bc. Jana Kokardová