Language Selection mobile
Top Menu

Študentky turizmu na jarnom stretnutí hotelierov 2019

Nosnou myšlienkou jarného stretnutia 2019 boli trendy „Rethink, Reuse, Recykle“, čiže prehodnotiť, znova použiť a recyklovať. Nešlo len o prázdne slová, ale sú to aplikovateľné trendy, ktoré od prevádzkovateľov hotelov, penziónov či reštaurácií hostia v súčasnosti očakávajú.

Počas úvodného popoludnia sme okrem spoločnej večere v Residence Hotel & Club Donovaly mali možnosť absolvovať exkurziu blízkeho okolia hotela a obzrieť si aj iné  ubytovacie zariadenia. Nasledujúci deň bol pre nás najdôležitejší. V dopoludňajších hodinách po registrácií bola konferencia oficiálne otvorená. Okolo dvesto profesionálov z radov hotelierov a dodávateľov privítal Tomáš Ondrčka, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, generálny manažér asociácie a prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky Marek Harbuľák, ako aj riaditeľka hosťujúceho hotela Veronika Šiklová. Po úvodnom programe nasledovali prezentácie vystavovateľov a  „hoteliers talk“ na aktuálne témy ako eKasa a príspevok na rekreáciu, podávané priamo skúsenými hoteliermi. Po vynikajúcom obede sme mali čas navštíviť jednotlivé stánky vystavovateľov, získať kontakty a vstrebať mnoho užitočných informácií. V druhom bloku, ktorý niesol názov „Rethink v hotelierstve“ boli prednášané pánom Jánom Svobodom názory na tému „Bleisure Travel“ - nový segment a trend a následne diskusia a otázky publika na túto tému. Pán Krč, ktorý sa špecializuje na prezentáciu ubytovacích zariadení a ich areálov prostredníctvom virtuálnej reality predniesol informácie a odprezentoval už zrealizované projekty. Názory a postrehy boli neskôr podávané priamo od špičkových významných a skúsených hotelierov. Z posledného dňa konferencie nás najviac zaujala téma „Ecocapsule“, kde boli prezentované takzvané prenosné obytné kapsuly, ktoré sú nie len ekologické, ale navrhnuté aj vyrábané na Slovensku. Tie sú schopné vďaka solárnym panelom a mini turbínam vyrobiť elektrickú energiu postačujúcu na jej chod a pohon bežných elektrospotrebičov, dokáže opätovne očistiť už použitú vodu, ubytovať sa v nej môžu až dve osoby súčasne a vďaka jej rozmerom sa vojde do lodného kontajnera, čo znamená, že môže byť za minimálne náklady prepravená kamkoľvek na svete.

Na záver by sme sa radi poďakovali vyučujúcim, Ing. Šenkovej a RNDr. Mitríkovej za možnosť zúčastniť sa na konferencii, ktorá nás obohatila o nové vedomosti z praxe z oblasti turizmu a hotelierstva, ktoré určite využijeme pri svojom ďalšom štúdiu a neskôr aj v profesijnom živote.

Bc. Júlia Maňková

Bc. Dominika Vašeková

študentky FM PU

RNDr. Jana Mitríková, PhD.

FMPU

Updated by: Kristína Šambronská, 24.11.2019