Language Selection mobile
Top Menu

Zimný semester plný vedeckých podujatí

Dňa 14. novembra 2024 sa konala konferencia SMARTOUR v priestoroch Slávnostnej auly Ekonomickej fakulty, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorej sa zúčastnili: vedúca Katedry turizmu a hotelového manažmentu FMEO doc. Ing. Anna Šenková, PhD. a členky katedry doc. PhDr. Daniela Matušíková, PhD. a Mgr. Tünde Dzurov Vargová, PhD. Bola zameraná na tému ,,Smart tourism skills initiative“ (Iniciatívy zručností smart turizmu). Konferencia bola organizovaná ako súčasť projektu Erasmus+ SMARTOUR, Smart Tourism Skills Initiative 2021-1-SK01-KA220-ADU-000033555, ktorý koordinujú členovia Katedry cestovného ruchu, Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Podujatie vytvorilo predpoklady na prepájanie medzinárodného akademického prostredia so zástupcami odbornej praxe cestovného ruchu. Zastúpenie mali najmä krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri riadení cestovného ruchu v jeho destináciách. Zdôrazňované boli najmä potreby uplatňovania inteligentných nástrojov v službách cestovného ruchu aj v evidovaní jeho výkonov, vzhľadom na digitálne iniciatívy súčasnej digitálnej doby. Predstavený bol aj novovzniknutý vzdelávací program, ktorý reflektoval na hlavné ciele projektu. Prostredníctvom neho sa v danej téme dokážu vzdelávať jednotlivci vo viacerých jazykových mutáciách.

Druhým podujatím bola konferencia ,,Cestovný ruch novej generácie: Čistý, kreatívny, udržateľný“, ktorá sa konala dňa 27.11.2024, na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave, a ktorej sa zúčastnila  doc. PhDr. Daniela Matušíková, PhD.  Cieľom podujatia bolo prezentovať nové pro-environmentálne prístupy, ktoré môžu byť prínosné nielen pre podniky cestovného ruchu ale najmä pre životné prostredie. Podnetná bola najmä bohatá debata v diskusných paneloch, kde zástupcovia Slovakia Travel, neziskových organizácií, ekologických podnikov cestovného ruchu  i akademického prostredia zdôrazňovali prínosy zodpovedného správania sa v odvetví cestovného ruchu. Hlavný apel bol kladený na využívanie potravinového odpadu, ako aj zníženie miery využitia chemických prostriedkov. Otvorenou témou aj do budúcna ostáva to, ako môžu hotely, reštaurácie turistické destinácie a ďalšie prijať zodpovednosť za svoje dopady a transformovať ich na konkurenčnú výhodu. Podujatie zastrešovala platforma Planet Lover, ktorá je zameraná na zvyšovanie environmentálneho povedomia a podporu udržateľného spôsobu života. Veria, že udržateľnosť je kľúčovým pojmom pre budúcnosť, a na základe toho organizuje rôznorodé projekty a stretnutia, kde vysvetľuje aj efektívne napĺňanie jeho princípov.

Účasť na oboch podujatiach bola podporená vďaka projektu KEGA 005PU-4/2022 – KEGA: Inovácia študijného programu Turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo v prvom stupni štúdia v študijnom odbore Ekonómia a manažment, ktorý bol riešený na Katedre turizmu a hotelového manažmentu, Fakulty manažmentu, ekonomiky a obchodu a zároveň je končiacim v roku 2024.

                                                                                                                    doc. PhDr. Daniela Matušíková, PhD.

Updated by: Kristína Šambronská, 18.12.2024