Odborná exkurzia v Múzeu vín
Prepojenie teoretických poznatkov so zážitkovým učením, rozšírenie odborných vedomostí a lepšie pochopenie sveta enológie umožnila študentom odborná exkurzia v rámci povinne voliteľného predmetu Gastronómia. Vymenili sme seminárnu miestnosť na fakulte za degustačnú sálu v priestoroch Múzea vín na Floriánovej ulici v Prešove. Nebola to len prehliadka múzea, ktorého expozícia sa rozprestiera na ploche 500 m2 v dvoch podlažiach historických 500 ročných pivníc pod mestskou radnicou. Študenti najskôr absolvovali odborný výklad o pestovaní viniča, výrobe a druhoch vína od pána majiteľa múzea Ing. Dušana Hažíra. Počas riadenej degustácie troch vzoriek vína sa naučili, ako správne hodnotiť kvalitu vína, čo si má degustátor všímať, ako rozoznať kvalitné víno od nekvalitného. Pri prehliadke múzea sme mali možnosť vidieť okrem viac ako 2000 druhov vín zo všetkých kútov sveta aj trojrozmerné exponáty z technológie výroby vína, ako aj pestovania viniča.
doc. Ing. Anna Šenková, PhD.