Language Selection mobile
Top Menu

Kam kráčaš slovenská gastronómia?

Odborná prednáška bola prioritne  organizovaná pre študentov študijného programu Turizmus, hotelierstvo a kúpeľníctvo  v rámci predmetu Gastronómia a ako súčasť aktivít projektu KEGA 002PU-4/2025. Zúčastnili sa jej však aj študenti ďalších študijných programov,  ako aj žiaci Hotelovej akadémie v Prešove. Pán Jaroslav Žídek počas svojej doterajšej profesionálnej kariéry pôsobil vo viacerých krajinách: Česko, Švédsko, Dánsko, Nórsko, Anglicko, Taliansko, Francúzsko, Španielsko.

Na Slovensku od roku 2003 do roku 2011 pôsobil v reštaurácii Camouflage v Erdödyho paláci, ktorá pod jeho vedením získala viacero medzinárodných ocenení. V roku 2012 si otvoril reštauráciu v hoteli Albrecht a od februára 2017 pôsobí ako šéfkuchár reštaurácie Riverbank, ktorá je súčasťou bratislavského hotela Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel patriaceho do hotelovej spoločnosti Marriott.  Verejnosti je známy z televíznych programov Nebíčko v pauľke (2011) a Áno, šéfe! (2011). Pán Žídek vo svojom zaujímavom vystúpení poskytol svoj pohľad na minulosť, súčasnosť a budúcnosť slovenskej gastronómie. Vzhľadom na svoje medzinárodné skúsenosti zdôrazňoval najmä to, že gastronómia je súčasťou kultúry národa, jej histórie, zvykov a tradícií. Jej úroveň a kvalita závisí aj od podpory štátu, ale najmä podpory zákazníkov. Na Slovensku máme v súčasnosti rôzne druhy gastronomických podnikov na rôznej kvalitatívnej úrovni. Je to v poriadku, každá dobrá reštaurácia si totiž svojho zákazníka nájde. Podľa neho je pre budúcnosť veľmi  dôležité, aby sme sa dostali na medzinárodnú gastronomickú mapu. Príležitosťou na to je aj spolupráca s najslávnejším indikátorom kvality svetových reštaurácií, a to  Michelin Guide.

Pán Žídek sa obrátil aj na študentov s tým, že svoju profesionálnu budúcnosť si vytvárajú už teraz a ak majú záujem pracovať v krásnom ale náročnom svete gastronómie, je treba tomu venovať veľa času a úsilia, ale raz to prinesie úspech.

                                                                                                                                doc. Ing. Anna Šenková, PhD.

Updated by: Kristína Šambronská, 28.04.2025